Hvilket lån skal man velge?

Når du leter etter det beste forbrukslånet å søke om på nettet, kan det være fort gjort å gå seg litt vill i jungelen av finansutrykk som effektive renter, etableringsgebyr, termingebyr, avdragsfrie måneder, gjeldsforsikringer, amortering, nedbetalingstider, etc. Så hvordan skal du egentlig kunne velge deg et lån uten sikkerhet, og være sikker på at du har valgt det som er både best og billigst for akkurat deg?

Send inn søknader til flere banker!


Hvorfor skal du egentlig bare søke hos den første og beste banken? Ok, noen låneagenter sender inn din lånesøknad til noen utvalgte samarbeidene banker, men hvis du skal være helt sikker på at du har innhentet det absolutt beste tilbudet på markedet, så innebærer det faktisk et par timers jobbing. Ja du hørte riktig, det tar nok et par timer for å være sikker på at du skaffer deg det beste lånetilbudet, men timelønnen er nok ikke så verst når alt kommer til alt.

Nederst her på nettsiden finner du linker til omtale av de fleste långivere som tilbyr forbrukslån på nettet i Norge, hvor du også kan søke direkte hos hver enkelt långiver. For å skaffe de beste lånevilkårene, bør du nemlig sende inn søknader hos de fleste. Kredittvurderingen foregår på forskjellige måter fra bank til bank, og derfor kan også vilkårene forandre seg. Noen gangen går de i din favør og noen ganger i bankens favør, men for å sikre de beste vilkårene må du sjekke hos alle.

Det er helt uforpliktende å sende inn en lånesøknad på nettet, og du er beskyttet av all forbrukerlovgivning som finnes i forhold til angrefrist etc. Så hvis du gidder å bruke en time eller to på å fylle ut de forskjellige søknadsskjemaene, sparer du kanskje flere hundre kroner hver måned på ditt nye forbrukslån, noe som sikkert ikke er så alt for dumt når alt kommer til alt. Du låner vel penger fordi du ikke har nok, og da er det vel sikkert greit å spare litt i samme slengen?

Hva er mest viktig for å velge bank?


Det kommer litt ann på beløp kontra nedbetalingstid. Det er tre viktige kostnader når man tar opp et forbrukslån. Etableringsgebyret er et engangsgebyr i forbindelse med opprettelsen av lånet, og her er det vanlig at det ligger mellom 700 og 950 kroner for et forbrukslån uten sikkerhet. Et så lavt etableringsgebyr som mulig er selvfølgelig det beste, men her skiller det ikke så mye fra bank til bank.

Et termingebyr betales hver måned når avdragene på lånet trekkes. De ligger normalt sett på mellom 30 og 70 kroner, og her spiller lengden på nedbetalingstiden inn. Husk på at du skal betale dette termingebyret ved hvert forfall på avdragene, slik at om du velger en lang nedbetalingstid så lønner deg seg med et så lavt termingebyr som mulig.

Renten er trolig den viktigste faktoren når du skal bestemme deg for hvilken bank du skal velge. Det er derfor du bør sende inn lånesøknader til de fleste bankenene, ettersom de har forskjellige måter å kalkulere ut din kredittverdighet, noe som igjen er med på bestemme hvilken rente de tilbyr deg. Faktorer som alder, inntekt, jobbsituasjon, eventuelle betalingsanmerkninger og øvrig gjeld er med på å bestemme den renten du får tilbud om. Søk derfor hos flere banker samtidig hvis du vil se hvor du får det mest gunstige forbrukslånet for akkurat deg!